1930-1974 arasında şampiyon olan takımlara Jules Rimet kupası veriliyordu. Şampiyon takım kupayı dört seneliğine alıyor ve bir sonraki kupanın şampiyonuna kupayı devrediyordu. Konulan kurala göre, kupayı şampiyon olup üç kez kazanan ülkenin millî takımı ebediyen alma hakkını elde edecekti.Brezilya, 1970 FIFA Dünya Kupası'nda 3. kez şampiyon olarak bu kupayı müzesine götürme hakkı kazandı. Ancak, kupa 1983’te Brezilya’da ikinci kez çalındı ve o zamandan beri bir türlü bulunamadı. Hırsızların "kupayı eriterek altınından faydalandıkları" en çok konuşulan varsayım oldu.
1970 yılından sonra FIFA dünya kupası dizayn edildi. Yedi farklı ülkeden gelen 53 farklı model arasından FIFA, İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga'nın eserini seçti. Yeni kupa 36 cm yüksekliğinde, 6.175 kg ağırlığında 18 karat (%75) altındı. Alt tarafında iki katman halinde yarı değerli malakit bulunan kupanın altına 1974'den beri şampiyon olan takımın adı kazınmaktadır. Gazzaniga'nın kupa hakkındaki açıklaması ise "Futbolcuların yerküreyi altından desteklemesi ve oyunu kazanma anının kıyaslanamaz duygusu"'ydu.
Yeni kupa kazanan takımda kalıcı olarak durmaz. Kazanan takım kupayı bir sonraki turnuvaya kadar korur, bir sonraki turnuvanı zamanı geldiği zaman kupayı FIFA'ya teslim eder ve FIFA'dan yerine altın kaplama bir kopyasını alır.
İlk üçe giren takımların federasyon başkanına ve tüm ekibe (futbolcular, teknik direktör ve antrenörler) üzerinde FIFA dünya kupasının şekli olan madalyalar verilir. Şampiyon takıma altın, finalist takıma gümüş, üçüncü olan takıma ise bronz madalya verilir. Yalnızca 2002'de dördüncü olan Güney Kore'ye de ev sahibi olduğu için madalya verildi. 1978 öncesinde madalyalar sadece ilk üçte yer alan takımdaki final ve üçüncülük maçında ilk 11'de yer alan oyunculara verilmekteydi. FIFA, Kasım 2007'de yaptığı açıklamada 1930-1974 arasında Dünya Kupası kazanan kadroda yer alan tüm oyunculara madalyalarının verileceğini açıkladı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder