4 Mart 2014 Salı

Total Futbol Nedir?

Günümüzde Total Futbol


Sarı Fare lakabıyla bilinen ve kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi futbolcu olan Johan Cruyff, “futbol basittir zor olan futbolu basit oynamaktır” diyerek futbol hayatımıza total futbol terimini sokmuştur. Şu anda her takımın imrenerek baktığı hatta oynamak isteyip yapamadığı Barcelona'nın oyun biçimi. Cruyff'un Barca'ya aşıladığı bu oyun stilini neden Ajax'a aşılayamadı; merak edilen sorulardan birisidir.

Futbolu hiç anlamayan biri için total futbol terimi çok karmaşık gelebilir. En kaba haliyle özetlemek gerekirse; toptan hızlı olamazsın ve boşuna efor kaybetmene gerek yok, gördüğün en yakınına topu ver mantığıyla kurulmuş bir sistem. Barca son 4 yılda bu sistemin en iyi hatta tek temsilcisi.

Günümüzde; özellikle bu yeni biten sezonda liglerde şampiyon olan takımlara baktığımızda total futbolun aksine golü ve kazanmayı hedefleyen takımlar olduğunu görmekteyiz. Mesela İspanya'da Real Madrid, belki de dünyanın en iyi kontra atağına çıkan takımı, İngiltere'de Manchester City yani yıldızlarıyla direk golü hedefleyen dikine oynayan bir takım, Şampiyonlar Ligini kazanan Chelsea keza onlarda katı savunma anlayışıyla kazanmaktan çok kaybetmemeyi felsefe edinen bir oyun anlayışına sahip.

Sanırım total futbol anlayışın defoları ya da eksik yönleri ortaya çıkmaya başladı. Avrupa'da son 4 yılı hegemonya altına alan Barcelona'yı şimdiye kadar 2 takım hüsrana düşürdü. Birincisi Mourinholu İnter, ikincisi Di Matteolu Chelsea. Sizce bu iki güçlü takımın ortak özelliği ne olabilir? Tabi ki de Çanakkale Geçilmezi en iyi yapan iki takım.

Kişiler gider sistem aynı kalır diyerek Guardiola'nın gidişine sessiz kalan başkan Rosell'in planları bu yıl tutacak mı göreceğiz.

Artık total futbol geride mi kaldı? Barca'nın 5 yıllık planının sonuna mı gelindi? Kazanmak için her yol mubah mı? Başarıda antrenörün payı ne kadar? Bu soruların yanıtlarını diğer yazılarımda okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder