4 Mart 2014 Salı

Spor Yaparken Beslenme Ve Protein Tozları Hakkında Kısa Bilgi

Protein Tozları Hakkında Kısa Bilgi


Vücut geliştirmede en çok kullanılan besin takviyelerinden bir tanesi protein tozları ve protein supplementleridir. Eski çağlardan beri bilinen, proteinli gıdaların vücudun gelişiminde ve güç / kas kazanımındaki etkileri, günümüzde bilimsel araştırmaların da yardımıyla artık insanların tam anlamıyla bilinçli olarak ne tür gıdalar ve yardımcı besin takviyeleri kullanarak kas gelişimlerini optimize edebileceklerini ortaya çıkarmıştır.

Vücut geliştirmede ve hatta en kaba anlamıyla bütün sporlarda, en önemli faktörlerden bir tanesi, sporcunun kendini, antrenman sonrasındaki süreçte iyi rehabilite edip bir sonraki antrenmana veya müsabakaya hazırlayabilmesi için düzgün beslenmesi gerektiği gerçeğidir. Beslenme ve dinlenme her sporda başarıya giden yollardan en önemli iki tanesi ve hatta antrenman kalitesinden daha bile önemli faktörler olarak ortaya çıkabilmektedir.

Her ne kadar dinlenme süreci insanın tamamıyla kendi inisiyatifine kalmış bir şey olsa da, beslenme konusunda yıllar içerisinde doğal besinlere destek amaçlı birçok ürün geliştirilmiştir. Protein tozları bunların en başında gelenlerden olmaktadırlar.

Kimler Protein Takviyesi Kullanmalıdır?
Protein tozları ve genel anlamda protein supplementleri, sporla veya ağır fiziksel aktiviteyle uğraşan bireylerin, yüksek olan günlük protein ihtiyaçlarını, doğal yolların yanı sıra, daha pratik olarak supplementler aracılığıyla giderebilmeleri amacıyla geliştirilmiştir.

Protein Tozları Nasıl Kullanılır?
Piyasada oldukça fazla çeşidi bulunan protein supplementlerinin en yaygın türü protein tozlarıdır. Protein tozları, genellikle süt veya su gibi içeceklerin içine karıştırılıp, özellikle spor sonrası vücudun en fazla proteine ihtiyaç duyduğu zamanlarda sporcular tarafından tüketilirler.

Protein Tozları Neden Yapılmaktadır?
Protein tozları, genellikle peynir altı suyu tozu denilen whey maddesinden üretilir. Bu madde, sütten peynir yapımında oraya çıkan bir yan üründür. Kaliteli protein tozları, izolat whey denilen türde whey kullanıır ve bunun avantajı vücuda hem hızlı hem de yüksek bir yüzdeyle karışabilmesidir.

Protein tozu, üzerinde çok fazla bilimsel araştırma yapılan ve uzun yıllardır hem sporcular hem de protein ihtiyacını doğal yollardan gidermekte zorlanan bireyler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kanser hastaları ve vejetaryenler da bu gruba dahildirler.

Protein Tozu Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Her işlenmiş gıdada olduğu gibi gıda takviyelerinde de dikkat edilmesi gereken husus, günlük besin ihtiyacının çok büyük yüzdesini doğal yollardan temin edip, geriye kalan miktarı bu tür yollardan edinmektir bizce. Bu sayede hem doğal ve dengeli beslenmiş olur, hem de günlük protein ihtiyacınızı kilolarca et, litrelerce süt ve düzinelerce yumurta yemeden gidermiş olursunuz. Unutmayın ki sıkı bir şekilde spor yapan birinin günlük protein ihtiyacı rahatlıkla 200g'ların üzerine çıkabilmektedir.
Sağlık açısından en önemli hususlardan biri, protein tozu ve diğer supplementlerin, besin takviyesi olduğunu unutmamak ve bunların asla tamamen sağlıklı bir diyetin yerine geçemeyecek olduklarını bilmektir!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder