3 Mart 2014 Pazartesi

Dünyanın En Büyük Derbileri

Fransa Derbileri


Bordeaux - Toulouse

Lille - Lens

Monaco - Nice

Nantes - Rennes

Ajaccio - Bastia

Fransa'nın adası olan Korsika'nın iki takımı; Ajaccio ile Bastia arasında geçen rekabet Fransa'da çok fazla önemsenmese de Korsika'da büyük önem kazanmaktadır. Derbiyi diğer derbilerden ayıran fark; iki takımın dost olmaları, maçta hiç bir olay dahi çıkarmamaları ve birbirlerine desteklemeleridir. Bazı maçlar gollü-çekişmeli ya da çekişmeli geçmektedir. İlk kez 1965 yılında karşılaşan takımlar genelde Fransa 1. Ligi'nde karşılaşmışlardır ve Bastia 17, Ajaccio 10 galibiyet alırken, 6 kez de berabere bitmiştir.

Olympique de Marseille - Paris Saint Germain

Fransa'nın en büyük üç şehrinden ikisi arasındaki rekabetten kaynaklanan bir derbidir. Fransızlar 'Le Classique' diye adlandırır. Derbinin geniş bir tarihi veya hikayesi yoktur fakat Fransa'nın en etkili derbilerinden birinin olmasının nedenini ülkeye göçen Afrikalı göçmenler oluşturur.Paris ve Marsilya'nın varoşlarındaki bu gençler aralarındaki hemen her karşılaşmada önlenemeyen kavgalara tutuşmaktadırlar. Bugüne kadar sayısız yaralanma ve bir felç ile bir ölüm olayı gerçekleşti.Aralarıdaki maçlarda Marsilya 31 kere ile daha çok gülen taraf olmuştur.Saint Germain'in sadece 41 yıllık bir mazisi olmasından dolayı derbinin 40 yıllık bir mazisi vardır.İlk kez 1971'de karşılaşmışlardır.

Olympique de Marseille - Olympique Lyonnais

Güneydoğu Fransa'nın Paris'ten sonraki en büyük iki şehrinin takımları arasındaki maçlara sahne olur. Derbinin adı; Choc des Olympiques'dir. Son yıllarda Fransa futbolunun demir başı olan bu iki takımın karşılaşmalarında tek bir neden yoktur. Çünkü takımların başarıları şehir ekonomisi için de büyük anlam taşır.Marsilya 34, Lyon ise 31 kere galip gelmiştir.
Olympique Marsilya 1991'de finalde kaybettiği Şampiyonlar Ligi'ni 1993'de kazanarak büyük sükse yapmıştır. Lyon ise 2010'da bu alanda yarı final oynamıştır. Lyon 2002 ile 2008 yıllarında üst üste 7 şampiyonluk kazandı ve Fransa'yı domine etti. Lyon'un başka da şampiyonluğu bulunmamaktadır.Marsilya ise 10 kere Fransa lig şampiyonu olmuştur.

Olympique Lyonnais - Saint Etienne

Fransa'nın en çekişmeli rekabetidir. Güneydoğu Fransa'daki Rhône-Alpes bölgesinde aralarında 50 km. mesafe bulunan komşuları,Rhône Nehri ayırır. Bundan dolayı Fransızlar Rhone derbisi diye adlandırır.Saint Etienne 39 kez kazanırken,Lyon buna 32 galibiyetle cevap vermiştir.İlk maç 28 Ekim 1951'de yapılmıştır.
20.yüzyılda Lyon,St.Etienne'in başarılarını izledi.St.Etienne Fransa'da fırtına gibi esip 10 kez şampiyon olurken, Lyon'un tek şampiyonluğu yoktu.Fakat 21.yüzyılda Lyon fırtınasını komşuları izlemek zorunda kaldı.Üstüste 7 kere şampiyon olan Lyon,St.Etienne'in çok önüne geçti.Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1976'da bir kez de final oynayan St.Etienne,Lyon'u 21.yüzyılda Avrupa'da izlemek zorunda kaldı.
Son senelerde ise St.Etienne aradaki farkı kapatmaya başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder